Strugurii
Strugurii au un continut mare de vitamine: complexul de vitamine B1 (tianina), B2 (riboflavina), C (acid ascorbic), A (antiinfectioasa), B6, PP si K.
Consumul de struguri asigura si mineralizarea organismului cu potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, mangan etc. Strugurii contin acizi organici: tartic 4-9%, citric 0,7%, aminoacizi.
Consumul de struguri e eficace in afectiunile ficatului (mareste glicogenul), in cele gastrointestinale (stimuleaza digestia si elimina putrefactiile).
Afectiunile inimii (usureaza nutritia muschiului cardiac) in bolile de nutritie, de rinichi etc. Strugurii stimuleaza digestia, marind pofta de mancare, avand si o actiune tonica.
Continutul ridicat de saruri de potasiu al strugurilor face ca acestia sa aiba o actiune depurativa. Marind diureza se intensifica procesul de eliminare a reziduurilor azotoase, urice si biliare.
Cura de struguri elimina abundent ureea si acidul ureic. Ajuta la eliminarea prisosului de clorura de sodiu, ameliorand starile hidropice, pe cele de acidoza.
Sunt recomandati in constipatii si tulburari de crestere, avand si o actiune coagulanta.
Cura de struguri se face treptat, ajungandu-se dupa 15-20 de zile a se consuma de 2 ori pe saptamana numai struguri (1,5 – 2 kg pe zi) fara alte alimente, dar cu consultarea prealabila a medicului.