Rasol de peste

Ingrediente: 1 kg peste, morcov, patrunjel, telina, cca 100 g ceapa, 10 boabe piper, 2 cartofi de marime mijlocie, foaie de dafin, 2 linguri zeama de lamaie sau 200 ml vin alb sec (mai acrisor), sau 1-2 linguri otet, o lingurita cu virf sare pentru 1 l de apa

Mod de preparare:

Se foloseste pestele care nu are oase multe – salaul, somnul, calcanul, morunul etc. Se fierbe intreg sau taiat in bucati mari, in vas de marime potrivita.

In apa se fierb, in prealabil, zarzavatul si ceapa taiate in sferturi si cartofii intregi care se scot dupa ce au fiert; restul de zarzavat se lasa in zeama sa fiarba in continuare. Dupa ce a fiert bine, se sareaza si se acreste (sa se simta mai picant).

Se adauga, apoi, pestele si se fierbe acoperit in clocote mici 15-20 minute, sau cat este necesar dupa marimea si grosimea lui. Nu trebuie fiert prea mult, caci se zdrobeste (se va incerca cu furculita).

Cand se serveste cald, pestele se scoate cu grija, se aseaza pe platou si in jurul lui se aranjeaza cartofii si zarzavatul fierbinte, taiat in felii de 2-3 cm grosime cu cutitul riglat (ondulat), ca sa fie mai aspectuos (sau in lipsa, cu cutit obisnuit).

Rasolul se serveste cu sos de unt cald, turnat numai in momentul servirii; sau se serveste cu mujdei de usturoi, sos grecesc, sos remulad. Sosurile se pot servi in sosiera la masa.

Pestele se poate fierbe fara zarzavat, in 2 parti apa si o parte vin alb sau in apa acrita cu otet de vin, in ambele variante potrivindu-se gustul cu sare.

In apa se adauga 2-3 cepe mari, taiate in sferturi, o foaie de dafin, boabe de piper, o ramura de cimbru si 2-3 catei de usturoi. Lichidul se lasa sa fiarba 30 minute acoperit, la foc mic, ca sa se aromeze bine, apoi se adauga pestele, care se fierbe pana cand se inmoaie, fara sa se zdrobeasca.

 

Tags: ,

 
 
 

discuss this post

 
 

Add a comment

required

required

optional


 
 
 

Copyright © 2006-2015 Blow.ro. All Rights Reserved.