Lactatele
Pentru a evita formarea spumei, laptele se va amesteca in procesul fierberii, iar apoi se va raci repede.
Laptele nu se va afuma, daca in prealabil cratita se va clati cu apa.
Laptele afumat isi va pierde gustul neplacut, daca cratita plina cu lapte se va aseza intr-un vas mare cu apa rece, iar in lapte se va presara putina sare si apoi se va agita.
Daca laptele afumat va fi turnat imediat intr-un alt vas, atunci mirosul neplacut se va sesiza mai putin.
Laptele fiert incet, cu spuma, se va prepara in oala sub presiune, fiind fiert 20 min, iar apoi racit in aceeasi apa.
Laptele nu va da in foc daca peretii interiori ai cratitei se vor unge cu unt sau unt topit cu 5 cm mai sus de nivelul laptelui.
Laptele si untul nu se vor pastra alaturi cu cascavalul, deoarece mirosul de cascaval li se transmite usor.
Laptele fiert se va raci repede, se va turna in sticle cu gatul larg sau in bocane de sticla, care se vor aseza intr-o strachina cu apa rece cu sare, se vor acoperi cu tifon si se vor pune la intuneric. Din cand in cand apa se va schimba ca sa fie in permanenta rece.
Laptele nu se va inacri, daca ulciorul de sticla cu lapte va fi instalat intr-un vas larg cu apa, acoperit cu un servetel curat, astfel ca marginile lui sa fie cufundate in apa.
Laptele acru se va prepara rapid, daca peretii si fundul vasului cu lapte se vor unge cu chimion. Peste 1-2 min laptele acru va fi gata.
Untul se va pastra mai mult timp proaspat, daca, pus in untiera sau o oala de lut, acestea se vor tine intr-o strachina cu apa rece cu sare, care se va schimba din cand in cand. Untul mai poate fi invelit intr-o carpa imbibata cu solutie de otet si apa sau va fi indesat bine intr-un borcan de sticla. Deasupra se va turna otet.
Untul nu se va topi pe timp calduros, daca untiera se va infasura intr-un servet muiat in apa cu sare.
Untul si margarina se vor pastra intr-un vas netransparent, deoarece, supus influentei luminii, stratul de la suprafata devine alb si capata un miros de slanina.
Untul si produsele grase nu se vor pastra in vase de polietilena: ele se altereaza repede si capata un miros neplacut.
Untul ranced, cat si grasimea, vor fi utilizate in hrana, daca se vor opari cu apa cu putin bicarbonat, apoi se va amesteca minutios si apa, racindu-se, se va scurge. Procedura se va repeta de doua-trei ori.
Gustul ranced de unt sau grasime poate fi inlaturat, daca aceste produse se vor infierbanta impreuna cu rotite de ceapa sau cu o felie de paine, ori cu bucatele de cartof crud.
Uleiul ramas dupa prajire mai poate fi utilizat o data, daca se va strecura si se vor adauga cateva picaturi de suc de lamaie.
La prajire untul nu se va intuneca, daca tigaia incinsa se va unge in prealabil cu ulei.
Smantana pusa in supa sau sos nu se va inchega, daca in ea se va adauga putin lapte.
Mirosul ranced de unt topit va disparea, daca in el se va pune pe cateva zile un morcov.
Branza de vaci sau de oi se va pastra mai bine, daca se va inveli intr-o carpa curata imbibata in prealabil cu apa sarata.
Cascavalul, branza de vaci si cea de oi se vor pastra intr-o cratita emailata, adaugandu-se 3-4 bucatele de zahar, se va acoperi cu capacul si se va tine la rece.
Cascavalul se va tine in frigider cat mai departe de congelator, fiind ambalat in prealabil in staniol sau polietilena. In hartie el se usuca.
Cascavalul se va pastra acasa 10 zile, cel moale 2-3 zile. Cascavalul topit are un termen de garantie mai mare, cu conditia sa fie ambalat in staniol.
Cascavalul se va pastra pe mai mult timp nealterat, daca se va pune intr-un vas de sticla si se va acoperi cu o farfurioara cu apa rece.
Unele produse (untul, margarina, tocatura etc.) deseori se lipesc de hartia-ambalaj. Ea se va desprinde usor, daca pachetul se va tine sub un jet de apa rece.
Cascavalul intarit se va face mai moale daca se va impacheta cateva ore intr-un servetel.
Cascavalul uscat va deveni iarasi proaspat, daca se va pune doua zile in lapte acru.
Cascavalul taiat nu se va tine descoperit mai mult de o ora, deoarece se va inaspri, se va usca, va pierde din gust si aroma.
Se recomanda sa curatati cascavalul cu un cutit incalzit in apa fierbinte.
Pentru a unge painea cu untul scos din frigider, e necesar a cufunda cutitul cateva secunde in apa clocotita.
Branza de oi va capata un gust placut, deosebit, daca se va tine o zi-doua in apa rece.
Branza de vaci nu va fi acra, daca se va amesteca cu o cantitate egala de lapte, se va lasa o ora, iar apoi se va strecura prin tifon.
Bucatele din branza de vaci vor fi mai delicioase, daca branza se va da prin masina de tocat sau prin razatoare.