Snitele cu ceapa
Ingrediente: 300-400 g carne de porc, vitel, vaca sau ovine, 300 g ceapa, 100 ml ulei, 100 ml suc de rosii, 50-100 ml vin alb, o foaie de dafin, piper, ienibahar, boia, sare, 2-3 catei de usturoi
Mod de preparare:
Carnea se taie in snitele de 1 cm grosime care se bat putin cu ciocanul de carne, ca sa se rupa fibrele din loc in loc (sa nu se stranga la prajit).
Intr-o cratita de 2 l, se pune uleiul care se infierbanta un minut; se aseaza snitelele, unul langa altul, cate incap o data si se prajesc cate 2-3 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc putin.
In uleiul ramas care nu trebuie sa fie deloc ars se pune, imediat, ceapa taiata in felii subtiri si o lingurita rasa de sare, fara sa lase nici un moment uleiul sa se arda. Se caleste la foc mic, pana cand devine lucioasa, amestecand din cand in cand sa nu se arda.
Se adauga apoi sucul de rosii, vinul, foaia de dafin, piperul, snitelele si apa cat sa cuprinda bine ceapa. Se lasa sa fiarba la foc mic, acoperite, pana cand se inmoaie bine carnea, amestecandu-se din cand in cand ca sa nu se arda ceapa, si adaugand cate putina apa, cand sosul scade.
Cand toate sunt fierte, ceapa se inmoaie; se completeaza cu apa cat sa cuprinda snitelele, potrivindu-se gustul cu sare, vin sau zeama de lamaie si cu usturoi taiat marunt.
Se serveste cu piure de cartofi sau cu garnitura de orez si cu salate de cruditati sau cu muraturi.